Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: avalia
2018-03-07, 20:40
Dopasowanie napisów do danej wersji RAW
Autor Wiadomość
dzosa 
mango-pochłaniacz



Wiek: 39
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 1359
Skąd: Milówka
Wysłany: 2012-11-02, 19:45   Dopasowanie napisów do danej wersji RAW

Zakładam temat na potrzebę wszystkich uczestników. Wiadomo, że w obecnej sytuacji, kiedy kasują konta itd, trzeba posiłkować się wszystkim.

Jeśli ktoś ściąga z torrentów daną dramę, a nie pasują mu polskie napisy, to może napisać w tym temacie prośbę o dopasowanie napisów do ściągniętej wersji, a my postaramy się coś z tym zrobić, o ile tłumacz się zgodzi, i o ile będzie to możliwe,
_________________


Zapraszam na drama online


_______
Moje tłumaczenia
 
 
     
kathryn



Dołączył: 07 Sty 2011
Posty: 333
Wysłany: 2012-12-02, 18:20   

Na własny użytek przesuwam czas TimeAdjuster'em. (napisy .txt i .srt)
A że dostałam w spadku sporą ilość dramek nagranych z telewizji próbuję Aegisub i format .ass. Co prawda, jeśli chodzi i te z telewizji - to może znacie jakiś darmowy program, którym można wycinać reklamy. Filmy w większości są nagrane jako mkv. Google jakoś nic nie może znaleźć porządnego. Konwertowanie do avi nie zawsze na sens bo obraz dostaje pikselozy. A reklamy, jakkolwiek czasami fajne - psują cały nastrój czy to romantyczno- płaczliwy, czy sensacyjno nerwowy. :nocomment:
_________________
(^___~)
 
     
aki-chan 



Wiek: 33
Dołączyła: 28 Paź 2010
Posty: 283
Skąd: Wrocław <3
Wysłany: 2012-12-02, 19:23   

kathryn napisał/a:
Co prawda, jeśli chodzi i te z telewizji - to może znacie jakiś darmowy program,
którym można wycinać reklamy. Filmy w większości są nagrane jako mkv. Google jakoś nic nie może znaleźć porządnego. Konwertowanie do avi nie zawsze na sens bo obraz dostaje pikselozy. A reklamy,
jakkolwiek czasami fajne - psują cały nastrój czy to romantyczno- płaczliwy,
czy sensacyjno nerwowy. :nocomment:


jeśli chcesz się pozbyć określonych fragmentów filmu, jak choćby reklamy gdzieś w środku,
to polecam program avidemux. używam od lat i bardzo dobrze mi się na nim pracuje, ma też sporo innych funkcji.
jeśli potrzebujesz tutoriala jak wyciąć fr. filmu to zapraszam do zapoznania się z tym filmikiem
>>> http://www.youtube.com/wa...88&feature=plcp
tutaj akurat pokazane jest jak obcinać film na początku i na końcu, ale jak załapie się podstawy działania programu to spokojnie można wycinać fragmenty ze środka. gdybyś potrzebowała więcej informacji napisz do mnie na pw :D
_________________

 
     
necz



Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 1123
Wysłany: 2012-12-02, 19:24   

Jeśli chodzi o wycinanie czegokolwiek, to nie pomogę, ale co do konwersji, u mnie sprawdza się program Format Factory. Jeśli tylko nie grzebać w ustawieniach pliku, robi konwersję z niewielkimi stratami jakości. Żadnych latających tu i tam pikseli nie stwierdzono.

Ps. aki-chan, toż dziewczyna pisze, że ma pliki w mkv, więc program do wycinania plików w avi, raczej jej się nie przyda.
 
     
aki-chan 



Wiek: 33
Dołączyła: 28 Paź 2010
Posty: 283
Skąd: Wrocław <3
Wysłany: 2012-12-02, 19:28   

necz napisał/a:
Jeśli chodzi o wycinanie czegokolwiek, to nie pomogę, ale co do konwersji, u mnie sprawdza się program Format Factory. Jeśli tylko nie grzebać w ustawieniach pliku, robi konwersję z niewielkimi stratami jakości. Żadnych latających tu i tam pikseli nie stwierdzono.

Ps. aki-chan, toż dziewczyna pisze, że ma pliki w mkv, więc program do wycinania plików w avi, raczej jej się nie przyda.



necz, to nie ma akurat znaczenia. nie sugeruj się nazwą programu. wbrew nazwie avidemux pozwala na konwersję pomiędzy avi, mkv, mp4 i bodajże plikami vob.
_________________

 
     
necz



Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 1123
Wysłany: 2012-12-02, 19:41   

Akha, dobrze wiedzieć, chociaż ja akurat reklamy lubię.
 
     
Yae 
GACKTofil



Wiek: 27
Dołączyła: 02 Lip 2010
Posty: 883
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-02, 20:02   

necz napisał/a:
Jeśli chodzi o wycinanie czegokolwiek, to nie pomogę, ale co do konwersji, u mnie sprawdza się program Format Factory.
W możliwościach FormatFactory jest nawet wycinanie. Tylko trzeba się pobawić ustawieniami. ;)
_________________


Yuzuru Hanyu<3

Tak mi idą tłumaczenia~
 
 
     
kathryn



Dołączył: 07 Sty 2011
Posty: 333
Wysłany: 2012-12-03, 10:57   

aki-chan napisał/a:
Ps. aki-chan, toż dziewczyna pisze, że ma pliki w mkv, więc program do wycinania plików w avi, raczej jej się nie przyda.



necz, to nie ma akurat znaczenia. nie sugeruj się nazwą programu. wbrew nazwie avidemux pozwala na konwersję pomiędzy avi, mkv, mp4 i bodajże plikami vob.[/quote]

Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Spróbuję "przeprosić" avidemux'a. Jakkolwiek już próbowałam i z .avi wycina idealnie, natomiast przy .mkv większość funkcji była nieaktywna. Dam mu drugą szansę.

Wypróbuję też FormatFactory. Używałam do tej pory Convertera z płyty Chip'a, ale, tak jak ścieżkę dźwiękową wyciągał z filmu w kilka minut, i jest użyteczny, bo najbardziej cudaczne czy uszkodzone pliki konwertował do strawnego dla kompa formatu, ale przy mkv do avi mu nie szło, i obraz zamieniał się w mozaikę :-(

Dzięki.
 
     
aki-chan 



Wiek: 33
Dołączyła: 28 Paź 2010
Posty: 283
Skąd: Wrocław <3
Wysłany: 2012-12-03, 14:33   

kathryn napisał/a:

Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Spróbuję "przeprosić" avidemux'a. Jakkolwiek już próbowałam i z .avi wycina idealnie, natomiast przy .mkv większość funkcji była nieaktywna. Dam mu drugą szansę.


może spróbuj najpierw przekonwertować mkv do avi, a dopiero potem z avi wyciąć reklamy. jeśli obawiasz się efektu "pikselizacji" to można tego uniknąć stosując odpowiednie ustawienia dla video. ja używam kodeka MPEG-4AVC, który jest prawie bezstratny i daje naprawdę rewelacyjne rezultaty, do tego konfiguracja "average bitrate (two pass) wartość w przedziale 1200-1500. przerabiałam w ten sposób różnej jakości pliki, także vcd i jakościowo wychodziło b. dobrze. a potem przy wycinaniu z przerobionego avi pozostawiasz już domyślnie copy, więc to także już na jakość nie ma wpływu. warto też sprawdzić wersję programu. nie wiem jakiej wcześniej używałaś. ja pracuję na wersji 2.5, a moja koleżanka na 2.6 i na obydwu wszystko chodzi ok :)
_________________

 
     
munika 



Wiek: 36
Dołączyła: 28 Wrz 2011
Posty: 193
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2012-12-03, 15:41   

Opcja dla tych, którzy chcą się sami pobawić i mają podstawowe umiejętności (oraz SubEdit-Player)

Napisy wyświetlają się coraz wcześniej/później wraz z postępem oglądania filmu.
Oznacza to, że napisy były robione dla filmu o innym współczynniku FPS.

Jeżeli znasz współczynnik FPS filmu, dla którego były robione napisy to:
- włącz "Edytor napisów" (menu Widok),
- w menu "Napisy" wybierz "Zmień współczynnik FPS napisów",
- w miejsce "Aktualna" wpisz współczynnik FPS filmu, dla którego napisy były robione,
- w miejsce "Docelowa" wpisz wartość współczynnika FPS filmu, dla którego napisy są przeznaczone.
Jeżeli aktualnie jest otwarty film, do którego przerabiamy napisy, bądź też wartość FPS była wcześniej określona przez użytkownika to pole "Docelowa" zostanie wypełnione automatycznie,
- zatwierdź chęć konwersji.

Jeżeli NIE znasz współczynnika FPS filmu, dla którego były robione napisy to:
- włącz "Edytor napisów" (menu Widok),
- otwórz film, do którego należy dopasować napisy i wczytaj napisy,
- przejdź na początek napisów i ustaw kursor w linii, względem której będzie dokonywany pomiar,
- przewiń film parę sekund przed miejsce, w którym wypowiedziana jest kwestia z wybranej linii,
- włącz Play i w momencie, kiedy owa kwestia będzie wypowiadana wciśnij Ctrl+F1.
- teraz przejdź na koniec napisów i w wyżej opisany sposób dokonaj pomiaru opóźnienia, używając klawiszy Ctrl+F2.
- jeżeli pomiary zostały prawidłowo wykonane to pojawi się okno dialogowe geometrycznego przesunięcia napisów (Ctrl+F3) (patrz menu "Film", "Opóźnienie napisów", ...),
- potwierdź chęć geometrycznego przesunięcia napisów,

Uwaga: dokładność przesunięcia zależy od dokładności pomiarów.


Jest to instrukcja podana w programie. Raz próbowałam i wyszło w miarę.
_________________
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Style created by PiotreQ9 from www.HeavyMusic.org
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 12